دستگاه بتونیر و ناری ساز دو نوع از تجهیزات حیاتی در صنعت ساخت و ساز به شمار میآیند که هر یک دارای کاربردها و ویژگیهای خاص خود هستند. این دو دستگاه، در فرآیندهای مختلفی از ساختمانسازی و عمران به کار میروند و به عنوان ابزارهای اساسی تولید و تقویت سازهها اهمیت دارند. دستگاه بتونیر به عنوان یک ابزار تخصصی برای تراکم بتن و تزریق آن به سازهها به کار میرود. این دستگاه نقش اساسی در تقویت کف و دیوارهای عمودی دارد و امکان پر کردن شکافها و خرابیهای بتنی را فراهم میکند. ناریساز به عنوان یک وسیله ایمنی و حفاظتی مورد استفاده قرار میگیرد تا مواد منفجره را به طور کنترل شده و ایمن منفجر کند. در ادامه این مقاله، به بررسی جزئیات دقیق تفاوت ناری ساز و بتونیر و کاربردهای این دو دستگاه میپردازیم و نقش مهمی که در صنعت ساخت و ساز دارند را مورد بررسی قرار میدهیم.
دستگاه بتونیر چیست؟
دستگاه بتونیر یا میکسر بتن، دستگاهی برای مخلوط کردن و همگن کردن مواد تشکیل دهنده بتن (سیمان، سنگدانه، ماسه، آب و مواد افزودنی) است. این دستگاه در دو نوع ثابت و سیار موجود است. این دستگاه جز جدیدترین و بهترین دستگاههای بتن ریزی میباشند که با وجود قیمت مناسب، بازار فروش خود را به شدت افزایش دادند. این دستگاه برای پروژههای حجم کم و متوسط، کاربرد دارد. عملکرد این دستگاه با کمک دست انسان صورت میگیرد، بنابراین این افراد میبایست آموزش کافی را در زمینه آشنایی با بتونیر ببینند. این وسیله از یک دیگ گردان فولادی ساخته شده که به طور همگن سیمان، سنگدانههایی مانند ماسه، شن و آب را برای تشکیل بتن با هم ترکیب میکنند. این دستگاه با توجه به نوع سوخت خود به سه دسته بتونیر بنزینی، دیزلی و برقی تقسیم بندی میشود. این نوع وسیله دارای یک موتور قوی است که قدرت آن از ۲ تا ۲۰ اسب بخار میباشد. از طرفی دیگی با سرعت ۱۳ تا ۱۷ دور در دقیقه دارد که بسیاری از عملیاتهای بتن ریزی را آسان کردهاست.
حتما بخوانید :
استفاده از باکت بتن ریزی در ساخت و سازهای مدرن
ناریساز چیست؟
این دستگاه را به زبانی ساده میتوان به عنوان یک دستگاه مخلوطکن بتن توصیف کرد. ناریساز سیمان طراحی شده است تا در زمان کوتاهی، حجم زیادی از بتن را به ما ارائه دهد. بدیهی است که بتن یک ماده مقاوم است، اما برای تولید آن باید موادی مانند ماسه، شن، آب، سیمان و گاهی افزودنیهای دیگر را با نسبتهای صحیح با یکدیگر ترکیب کنیم. این فرآیند، با وجود سادگی ظاهری، میتواند پیچیدگیهای زیادی داشته باشد. در ادامه مزایای ناری ساز و کاربردهای آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
انواع ناریساز کداماند؟
این دستگاهها بر اساس ظرفیت مخزنی که دارند، به اقسام متنوعی تقسیم بندی میشوند. در مکانیزم کارکرد آنها، ابتدا مواد اولیه به داخل مخزن ریخته میشود و سپس با کمک بازوهای فولادی به سرعت و به کمک یکدیگر مخلوط میگردند. در ادامه انواع مختلف این وسیله را مورد بررسی قرار میدهیم.
- 250 لیتر: این مدل دستگاه با ظرفیت 350 لیتر از مدلهای محبوب و پرطرفدار است. این دستگاه معمولا با یک موتور الکتروییک تک فاز یا سه فاز با توان سه اسب بخار تجهیز شده و ضخامت ورقهای آن تقریبا به هشت میلیمتر میرسد.
- 500 لیتر: ناریساز 500 لیتر، دارای یک دیگ با ضخامت ورق 12 میلیمتر و یک الکتروموتور سه فاز با توان هفت و نیم اسب بخار است. این نوع از دستگاه در پروژههای با حجم متوسط استفاده میشود.
- 800 لیتر: ناریساز سیمان با یک مخزن با ظرفیت 800 لیتر تجهیز شده است و دارای یک موتور الکتریکی سه فاز با توان 15 اسب بخار و همچنین ورقهایی با ضخامت 14 میلیمتر میباشد.
- 1000 لیتر: این دستگاه با یک مخزنی با ظرفیت 1000 لیتر تجهیز شده و همچنین مجهز به یک الکتروموتور سه فاز با ولتاژ 380 و توان 20 اسب بخار است. ضخامت ورق دیگ آن نیز به 15 میلیمتر میرسد.
کاربردهای ناریساز چیست؟
- این وسیله پرکاربرد در تهیه مصالح مختلفی مانند بلوک، موزائیک و جدول مورد استفاده قرار میگیرد.
- از این دستگاه برای ترکیب کردن مصالح به صورت نیمه خشک استفاده میشود.
- از دقت و حساسیت بالایی در اندازهگیری مقدار سیمان برخوردار است.
- سرعت تولید ملات نیز با استفاده از این دستگاه افزایش مییابد.
- این دستگاه قابلیت کنترل دقیق بر مصرف سیمان را داراست.
- این وسیله از هدر رفتن و آلوده شدن سیمان پیشگیری میکند.
حتما بخوانید :
تفاوت خلاطه و بتونیر در چیست؟
اجزای ناریساز چیست؟
ناریساز سیمان از اجزای مختلفی تشکیل شده که قبل از خرید و بررسی تفاوت ناری ساز و بتونیر، بهتر است آنها را بشناسید تا بهترین و باکیفیتترین دستگاه را به راحتی شناسایی کرده و انتخاب کنید. مشخصات دستگاه ناری ساز به صورت زیر است:
- الکتروموتور: قدرت و نیروی لازم برای چرخش تیغهها
- دیگ: ظرفیت حجم مخزن
- گیربکس: برای انتقال نیرو از موتور به تیغهها
- قاشقک و پارویی: برای مخلوط کردن مواد ساختمانی
- بازوهای فولادی: برای نگهداشتن پارویی و قاشقک
قاعدهی طراحی اجزای بتونیر
دستگاههای بتونیر متشکل از یک دیگ مخروطی بزرگ با بدنهی فولادی میباشند که این دیگ، میتواند حول یک محور مشخص چرخش داشته باشد و برای این چرخش، از یک موتور برقی، بنزینی و گاها دیزلی استفاده میشود. موتور این دستگاه، در راستای شاسی بتونیر نصب میشود تا نیروی مورد نیاز را از طریق سیستم جابهجایی نیرو، در اختیار دیگران قرار دهد. دیگ مخروطی، محل جمعآوری موادی مانند ماسه، آب و سیمان میباشد که این مواد با نسبتهای مشخصی برای ساخت بتن، در این دیگ با یکدیگر ترکیب میشوند.
داخل این دیگ، پرههای ثابتی به دیوارهی فولادی متصل شدهاند که در هنگام چرخش، سبب مخلوط شدن متناسب مواد اولیه بتن و در نهایت تولید آنها میشوند.
قاعده طراحی اجزای دستگاه ناریساز
ساز و کار دستگاه ناریسازی نیز مانند دستگاه بتونیر، به دنبال ساخت الگوی مناسب بتن میباشد. در این دستگاه نیز، از یک مخزن نسبتا بزرگ برای جمعآوری مواد اولیه ساخت بتن کمک گرفته شدهاست، اما تفاوت آن با دستگاه بتونیر در این مسئله است که در دستگاه ناریساز، این تیغهها هستند که با چرخش خود سبب مخلوط شدن مواد اولیه میشوند و دیگر خبری از دیگ چرخنده نمیباشد. این تیغهها به محور موتور متصل شده و طبیعی است که هرچه فضای مخزن بزرگتر باشد، تیغهها و موتور نیز برای مخلوط کردن مقادیر بیشتر بتن، باید قویتر و بزرگتر باشند.
تفاوت های طراحی در دستگاه ناریساز و بتونیر
این دو دستگاه همه فن حریف، جهت ساخت بتن به صورت استاندارد تولید شدهاند. هدف اصلی هر دو وسیله، ایجاد شرایط بهینه برای تهیه بتن با ترکیبات مطابق استاندارد است. با این حال، این دو دستگاه دارای طراحیهای فنی متفاوتی هستند. برخی از مهمترین تفاوت ناری ساز و بتونیر به شرح زیر میباشند:
- اولین تفاوت ناری ساز و بتونیر در طراحی، این است که در طراحی ناریساز، الگوی طراح دیگ، ثابت است. یک پروانه فولادی، در واقع تحت تأثیر قدرت موتورهای الکتریکی قرار گرفته و اختلاط بتن را در دیگ به پایان میرساند؛ اما در بتونیر این مراحل با نصب تیغههای ثابت و چرخش دیگ انجام میشود. جهت ایجاد سطحی صاف در بتن، میتوانید از ماله پروانه ای استفاده کنید.
- استفاده از وسیله بتونیر، به صورت دورهای انجام میشود. این بدان معناست که هر دفعه میبایست در یک فرآیند مستقل، در واقع دیگ را با مواد اولیه برای تولید بتن پر کنیم. بعد از تکمیل مراحل اختلاط نهایی، با برعکس کردن دیگ و بهرهگیری از دریچههای تخلیه، بتن تولید شده را بیرون آوریم. اما در ناریساز، الگوی کار معتمد بر ایجاد یک فرآیند تولید متواصل است. هر کدام از این دستگاه در حقیقت در قلب خط تولید بتن واقع میشود تا به صورت پیوسته در زمانهای کوتاه، میزان چشمگیری از بتن با کیفیت بالا تولید کند.
- آخرین تفاوت ناری ساز و بتونیر در این مسئله است که همه دستگاههای بتونیر در ظرفیتهای مختلف، شرایط حمل و نقل آسان را دارند. جهت تولید دستگاههای سبک در حقیقت از دو چرخ و برای دستگاههای سنگین از چهار چرخ متحرک بهره میگیرند. به همین دلیل، میتوانید بتونیر را به آسانی در سطح کارگاه منتقل کنید. اما در قاعده طراحی دستگاه ناریساز سیمان، شرایط حمل و نقل وجود ندارد. پایههای بزرگ و مخزن آن چرخ متحرک ندارند.
تفاوت های کاربردی در دستگاه ناریساز و بتونیر
هدف از استفاده این دو دستگاه ایجاد یک محصول نهایی یکنواخت و حرفهای است. اما با وجود تشابه محصول نهایی، چرا این دو دستگاه به صورت مختلف طراحی شدهاند؟ در واقع، تفاوتهای عملی در استفاده از این دو دستگاه مسئلهای مهم است که به آن توجه میشود.
- هر بتونیر برای تولید بتن در طول فرآیند ساختمانی تولید شده است و ما با طراحی این دستگاه شروع به ساخت سازههای عمرانی میکنیم. هر زمان که نیاز باشد، از بتونیر بهره میبریم تا مقدار معینی از بتن را فراهم کنیم. اما هدف اصلی از طراحی ماشین ناریساز سیمان، حضور در خطوط تولید بتن است و این دستگاه پرکاربرد به عنوان یک مدل موقت مد نظر نبوده است. بلکه این وسیله به منظور استفاده مداوم در داخل خط تولید بتن طراحی و تولید شده است.
- مهمترین تفاوت ناری ساز و بتونیر آنجاست که، بتونیر قابلیت حمل و جابجایی دارد، به همین دلیل میتوان آن را در پروژههای ساختمانی مختلف به کار برد. با اتمام فرآیند ساخت و ساز، بتونیر را میتوان به راحتی خارج کرد. اما ماشین ناری ساز به شکل ثابتی طراحی میشود و امکان تغییر مکان آن وجود ندارد. پس، در فرآیندهای دائمی ساخت بتن از این ماشین استفاده میشود.
- بتونیر در فرآیند ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد و به منظور تکمیل خطوط تولید سازههای عمرانی پیشساخته از ناریساز استفاده میکنند. معمولا این وسیله در کنار مخزنهای نگهداری مواد ساختمانی قرار دارد تا با انتقال آسان مواد اولیه ساختمان به داخل مخازن ناری ساز، سرعت بالایی در تولید سازههای بتنی داشته باشد.
کلام آخر
این دو دستگاهی که در این مقاله راجع به آنها صحبت شد، هر دو در فرآیند تولید بتن نقش مهمی ایفا میکنند. اما تفاوتهای مهمی نیز دارند. از جمله تفاوت ناری ساز و بتونیر، میتوان گفت بتونیر به عنوان یک دستگاه پیشترکیبکن معمولا در محلهای بزرگ تر به کار میرود و مخازن نگهداری مصالح را داراست. این در حالی است که ناری ساز معمولا برای تولید بتن در محلهای کوچکتر و پروژههای کوچکتر استفاده میشود و نیاز به مخزن ندارد. این تفاوتها در کاربردها و ابعاد پروژهها تأثیرگذار هستند و انتخاب بین دو دستگاه بستگی به نیازهای مخصوص هر پروژه دارد. به طور کلی، انتخاب مناسب بین این دو دستگاه به معماری و مقیاس پروژه بستگی دارد و باید با دقت انجام شود.
سوالات متداول
دستگاه ناریساز چیست؟
یک وسیلهای است که برای مخلوط کردن مواد ساختمانی مانند سیمان، شن، ماسه و آب به منظور تولید بتن و ملات در عملیات ساختمانی استفاده میشود.
چه تفاوتهایی بین دستگاه بتونیر و ناریساز وجود دارد؟
تفاوت اصلی میان این دو دستگاه، در این است که بتونیر برای تهیه بتن و مخلوط کردن مواد ساختمانی استفاده میشود، در حالی که ناریساز برای پیشسازی سازههای عمرانی و تولید سازههای بتنی پیشساخته مورد استفاده قرار میگیرد.
چه مصالحی معمولا با دستگاه ناریساز مخلوط میشوند؟
این مصالح معمولا شامل سیمان، شن، ماسه، آب و مواد افزودنی مثل پلیمرها و فیبرهای تقویتکننده میشوند.
چه مزایایی در استفاده از دستگاه ناریساز وجود دارد؟
مزایای استفاده از این دستگاه شامل افزایش سرعت تولید، دقت در میزان مواد، جلوگیری از آلودگی محیطی به سبب هدررفت مواد و افزایش کیفیت نهایی محصول میباشد.
چه مواردی باید در نگهداری و تعمیرات دستگاه ناریساز مد نظر قرار گیرد؟
در نگهداری و تعمیرات این وسیله باید به تعویق نیافتن تعویض قطعات فرسوده، تنظیم و تعادل مواد و رعایت دستورات تولید کننده برای ایمنی و عملکرد بهینه دستگاه توجه داشت.
این مقاله چقدر مفید بود؟
از ۱ تا ۵ امتیاز بدید
میانگین امتیاز : 4.1 / 5. تعداد رأی: 7
اولین کسی باشید امتیاز میده!
1 نظر در “تفاوت دستگاه بتونیر با ناری ساز چیست؟”
بسیار مفید