چاله کن یکی از مهمترین و پرکاربردترین ابزارهای ساختمانی است که در صنعت ساختمان به کار میرود. از این ابزار صنعتی برای حفر چاله در سطح زمین، بتن، آسفالت و سایر مصالح سخت استفاده میکنند که جزء ابزارهای ضروری برای انجام پروژههای ساختمانی مختلف محسوب میشوند. امروزه استفاده از دستگاه گودال کن به دلیل خصوصیات منحصر به فرد و قابلیت تطبیق با شرایط مختلف کاری، بسیار رایج است. از آنجایی که این دستگاه در اندازهها و مدلهای مختلفی تولید میشود، در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی انواع این دستگاه و کاربردهای آنها، به بیان نکاتی درباره اهمیت خرید و مزایای چاله کن بپردازیم تا متناسب با کاربری مورد نظر خود نسبت به خرید بهترین نوع این دستگاه بپردازید.
چاله کن چیست؟
چاله کن یا نهال کن، وسیلهای است که از آن برای حفاری زمین و ایجاد یک چاله یا گودال استفاده میشود. از این رو به این دسته از دستگاهها، دستگاه گودال کن نیز گفته میشود. این دستگاهها دارای توان بالایی هستند و با استفاده از قدرت موتور آنها میتوانید کار حفاری را سریعتر انجام دهید. این دستگاه دارای یک مته فولادی با سایزهای مختلف است که با چرخش آن در زمین گودالی عمیق ایجاد میشود. شما میتوانید این دستگاه را به همراه سایر تجهیزات صنعتی اعم از لوازم یدکی کاتر، از فروشگاه بتن ویبره با بالاترین کیفیت و مناسبترین قیمت خریداری کنید.
آشنایی با انواع چاله کن
با توجه به توضیحاتی که ارائه شد، بر اساس کاربرد و عمق چاله، انواع مختلف گودال کن در بازار وجود دارد. در ادامه به شرح مشخصات انواع چاله کن میپردازیم:
گودال کن دستی
یکی از روشهای رایج و قدیمی حفر چاه و گودال، استفاده از چاله کن دستی است. این دستگاه دارای دو تیغه بیلچهای و مارپیچی همراه با چندین پره است که با چرخش محور چرخان آن، عملیات گودال کنی به راحتی انجام میشود. در واقع تیغههای این دستگاه به صورت باز داخل زمین فرو میروند و به صورت بسته، خارج میشوند.
دستگاه چاله کن موتوری
دستگاه چاله کن موتوری یا گود کن به صورت تک نفره و دو نفره در بازار موجود هستند که برای حفاری گودالهای کمتر از یک متر کاربرد دارند. این گود کنها با انواع موتور بنزینی، دیزلی و برقی در دسترس قرار دارند که در این بین مدل بنزینی از بقیه انواع آن سبکتر است و برای حفر گودالهای کم عمق مورد استفاده قرار میگیرد. انواع مختلف دستگاه گود کن موتوری، از نظر قدرت مته دارای تراز یکسانی هستند. از دیگر مشخصات فنی این دستگاه موتوری میتوان به قطر مته بین 10، 20 و 30 سانتیمتر و حداکثر عمق حفاری 80 سانتیمتر اشاره کرد. این محصول دارای فنر لرزش گیر است و این ویژگی بر قابلیتهای این دستگاه افزوده است.
چاله کن بنزینی
چاله کن بنزینی یا زمین سوراخ کن که با دریل موتوری نیز شناخته میشود، با توجه به قطر و عمق چاله و همچنین قدرت موتور، در دو مدل به صورت دو نفره و تک نفره ساخته میشود. وزن این دستگاه نسبتا سبک است و استفاده از آن بدون روغن باعث آسیب به تجهیزاتش میشود. با استفاده از این دستگاه میتوان گودالهایی تا عمق 80 سانتیمتر ایجاد کرد که قطر حفاری شده بین 10 تا 35 سانتیمتر خواهد بود.
زمین کن برقی
همانطور که از نام دستگاه چاله کن برقی یا زمین کن برقی مشخص است، این دستگاه برای چرخاندن شافت خود از برق استفاده میکند. این دستگاه به دلیل قدرت و سرعت بالا در گودبرداری اغلب برای عملیاتهای بزرگ از جمله عملیاتهای درون شهری و کاشت درخت مورد استفاده قرار میگیرد. این مدل زمین کنها نسبت به گودال کن بنزینی صدای کمتری تولید میکنند.
دستگاه گودال کن فرغونی
چاله کن فرغونی این قابلیت را دارد که با اضافه کردن یک شاسی و یک چرخ به نهال کن موتوری، حفر چاله راحتتر انجام شود. این دستگاه برای افزایش ایمنی قدرت و سرعت در کار بسیار مناسب است و وجود چرخ در طراحی آن، جابجایی دستگاه را آسان کرده است. هنگام خرید گودال کن فرغونی باید به کیفیت موتور و مته، کیفیت شاسی و استحکام آن توجه کنید. میزان توان موتور گودال کنهای فرغونی معمولا 3 اسب بخار و حجم موتور آنها 68 سی سی است.
گودال کن تراکتوری
این مدل نهال کن برای کارهای بزرگتر از جمله عملیات گودبرداری، ریشه کنی درختان و… مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه گودال کن تراکتوری میتواند زمین را بیشتر از عمق یک متر حفر کند و به دلیل داشتن کلاچ ایمنی، زمانی که مته آن با اجسام سخت و سنگهای بزرگ برخورد کند، دچار آسیب نمیشود. متههای این دستگاه با اندازههای مختلف از سه نقطه روی تراکتور نصب میشوند و قدرت خود را از محور چرخان تراکتور دریافت میکنند. این نوع دستگاه مدل پشت تراکتوری، قابلیت حفر گودال تا عمق 110 سانتیمتر و قطر 30 تا 60 سانتیمتر را دارد. این گودال کن هیدرولیکی علاوه بر سایز مته، بر حسب تعداد بازوها به تک بازو، دو بازو و چهار بازو دستهبندی میشوند که هر یک از آنها قابلیت نصب روی تراکتور را دارند.
کاربردهای مختلف دستگاه چاله کن
استفاده از گودال کن در صنعت ساختمان به دلیل سرعت، دقت و کارایی بالا، بسیار رایج است. این دستگاهها برای حفر گودالهایی که برای نصب تاسیسات مانند پایه، ستون یا تیر استفاده میشوند، بسیار مناسب هستند. این دستگاهها برای حفر چالههایی با اندازههای مختلف نیز کاربرد دارند. علاوه بر صنعت ساختمان، گودال کنها در صنایع دیگر مانند صنعت نفت و گاز، صنعت معدن و استخراج مواد معدنی و… نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه از دیگر موارد کاربرد دستگاه چاله کن ذکر شده است:
- کندن چاله و گودال برای کاشت نهال و درخت
- ایجاد چاله برای تیر برق و تابلو
- حفاری برای نصب وسایل پایهدار مانند فنس و ستون
- کندن و ایجاد حفره چاه
- کوددهی محصولات کشاورزی
مزایای چاله کن
گودال کن دستگاهی بسیار مهم در انجام پروژههای ساختمانی و کشاورزی است. بنابراین در صورت خرید این دستگاه و لوازم یدکی موتور آن از مزایای زیر بهرهمند خواهید شد.
- سرعت و راندمان بالای کار
- کاربری آسان
- انعطاف پذیری بالا
- ایمنی زیاد
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- استفاده از حداقل نیروی انسانی در کار
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین
- قیمت مقرون به صرفه
نحوه کار با چاله کن
نحوه کار با چاله کن موتوری بدین شکل است که بعد اطمینان از قرارگیری درست قطعات و اتصالات در جای خود، دستگاه را به صورت افقی روی زمین قرار دهید تا جهت دسته گاز رو به بالا باشد. سپس پای راست خود را روی دسته راست دستگاه قرار دهید و با دست چپ، دسته چپ دستگاه را محکم بگیرید. بنابراین با قرارگیری مته در طرف چپ، دکمه استارت را روی روشن قرار دهید. سپس ساسات را در حالت روشن قرار داده پیچ را به میزان 6 بار بچرخانید. با کشیدن طناب هندل، دستگاه روشن خواهد شد و حالا گاز دهید تا دستگاه کار کند. هنگام کار با دستگاه به طور مداوم مته را از سطح زمین بیرون بکشید تا خاک داخل چاله را بیرون بیاورد.
نکات ایمنی مهم هنگام استفاده از دستگاه چاله کن
از مهمترین نکات ایمنی هنگام استفاده از چاله کن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از این دستگاه به دلیل تولید گاز سمی و کشنده کربن مونوکسید، تنها در محیط باز استفاده کنید.
- قبل از آغاز به کار از محکم بودن پیچها و اتصالات دستگاه اطمینان حاصل کنید.
- سعی کنید اعضای بدن خود را از مته دور نگه دارید.
- حین کار با دستگاه، هرگز آن را جابجا نکنید.
- هنگام کار، دستگاه را محکم با هر دو دست نگه دارید تا حفظ تعادل آن در اختیار شما باشد.
- حتما از دستکشهای مخصوص استفاده کنید.
- پیش از شروع عملیات کندن گودال، محیط را از وجود وسایل مختلف پاک کنید تا به مته گیر نکند.
- از اعمال فشار زیاد و اضافی به دستگاه خودداری کنید.
- هنگام بارندگی هرگز از دستگاه استفاده نکنید چون احتمال ورود آسیب وجود دارد.
- دستگاه را در جای خشک و به دور از رطوبت نگهداری کنید.
نحوه انتخاب و خرید بهترین گودال کن
در هنگام خرید بهترین نوع گودال کن باید به پارامترهای زیر توجه کنید:
- نوع کاربرد دستگاه: دقت کنید که شما از این دستگاه در چه زمینهای قرار است، استفاده کنید. برای مقرون به صرفه بودن و انتخاب یک دستگاه مناسب باید نوع کاربری دستگاه را مشخص کنید.
- نوع زمین و محل حفاری: جنس زمین در انتخاب نوع دستگاه از اهمیت بالایی برخوردار است. پس باید بدانید چه نوع دستگاه گودال کن برای زمین مورد نظر شما مناسب خواهد بود.
- قدرت و توان دستگاه: برای ایجاد چاله تا عمق مورد نظر باید بدانید به چه مقدار نیرو نیاز دارید و از چه نوع دستگاه گودال کن استفاده کنید.
- اندازه مته: سایز و اندازه مته در عملکرد دستگاه تاثیر مستقیم میگذارد. هر چه مته بزرگتر باشد، عمق و قطر چاله بیشتر خواهد شد و بالعکس.
- وزن دستگاه: وزن دستگاه در جابجایی و استفاده آسان و راحت اپراتور از آن نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی در رابطه با اینکه چاله کن چیست، انواع، کاربرد، مزایا، نحوه کار و… این دستگاه در اختیار شما قرار دهیم. در واقع چاله کن یکی از مهمترین و پرکاربردترین ابزارهای ساختمانی است که در صنعت ساختمان به کار میرود. از این ابزار صنعتی برای حفر چاله در سطح زمین، بتن، آسفالت و سایر مصالح سخت استفاده میکنند که جزء ابزارهای ضروری برای انجام پروژههای ساختمانی مختلف محسوب میشوند. اگر قصد خرید دستگاه چاله کن را دارید، قبل از خرید سعی کنید درباره این دستگاه اطلاعاتی کسب کنید تا بهترین خرید را داشته باشید.
این مقاله چقدر مفید بود؟
از ۱ تا ۵ امتیاز بدید
میانگین امتیاز : 5 / 5. تعداد رأی: 1
اولین کسی باشید امتیاز میده!