ماله پروانهای، یک نمونه از پرکاربردترین دستگاههای مالهای در زمینه کف سازی و ساخت و ساز میباشد. این دستگاه به علت ارتباط مستقیم با بتن و معمولا بر اثر نگهداری نامناسب دچار آسیب میشود، بنابراین واجب است که در زمان خرید ماله پروانه ای، غیر از نحوهی استفاده، نحوهی تعمیر ماله پروانه ای را نیز یاد بگیریم. بدیهی است، دستگاهی که دچار عیب شده باشد هم کار خود را به درستی انجام نمیدهد و هم روند پیشرفت کارها را مختل میکند. پس تا پایان با ما همراه باشید تا مشکلات ماله پروانه ای و همچنین نحوهی تعمیر ماله پروانه ای و راهکارهای پیشگیری را با هم بررسی کنیم.
اجزای ماله پروانهای
ماله پروانهای از شش قطعه اصلی موتور، گیربکس، دستگیره، عنکبوت، تیغه ماله پروانه و سینی و حلقهی ایمنی تشکیل شدهاست. در این دستگاه، دستگیرهها و کنترلهایی که روی آن قرار دارند به کاربران این اجازه را میدهند که بتوانند ماله پروانهای را کنترل کنند.
موتور نیز، وظیفهی تامین نیروی محرکه ماله پروانهای را بر عهده دارد و علاوه بر آن، شفت وارد شده به گیربکس را هدایت میکند. گیربکس هم به مجموعهی عنکبوتی متصل شده و به آن نیرو وارد میکند. در واقع میتوانیم بگوییم که وظیفهی هدایت عنکبوت، بر عهدهی گیربکس است. در پایان هم تیغههای ماله به مجموعهی عنکبوتی متصل میشود و پس از آن که نیرو را دریافت کردند، شروع به چرخش میکنند. حلقهی ایمنی نیز مجموعهی عنکبوتی را در بر گرفته و از تیغههای چرخان محافظت میکند.
با شناخت اجزای این دستگاه و روش مونتاژ ماله پروانه ای، بسیار راحتتر میتوانیم به بحث عیب یابی و مشکلات ماله پروانه ای و همچنین مشکلات الکتریکی ماله پروانه ای بپردازیم.
انواع ماله پروانهای
علاوه بر اجزای ماله پروانهای، شناخت انواع این نوع ماله نیز تاثیرات زیادی در عیب یابی و تعمیرات ماله پروانه ای و جلوگیری از بروز خطاهای رایج در مشکلات ماله پروانه ای دارد. کاربرد ماله پروانه ای در یکدست کردن بتن میباشد و این نوع مالهها به انواع مختلفی تقسیم میشوند. انواع ماله پروانهای عبارتند از:
- ماله موتوری برقی
- ماله موتوری دیزلی یا بنزینی
- ماله موتوری سرنشین دار
ایرادات رایج در ماله پروانهای و نحوهی رفع آنها
پس از آن که انواع ماله پروانهای، اجزای مختلف آن و طرز کار ماله پروانه ای را شناختیم، میتوانیم به بحث ایرادات رایج در این مالهها بپردازیم. لازم به ذکر است که باید دقت داشته باشید، حتما هنگام کار با این دستگاهها، نکات ایمنی در استفاده از ماله پروانه ای را رعایت کنید. برخی از مشکلات رایج در حین کار با ماله پروانه ای عبارتند از:
1) روشن نشدن موتور ماله پروانهای
- نبودن سوخت کافی: یکی از دلیل روشن نشدن ماله پروانه ای؟ میتواند عدم وجود سوخت کافی باشد که در این صورت برای تعمیرات ماله پروانه ای میتوانید مخزن سوخت را بررسی کنید و در صورتی که نیاز بود، آن را مجددا پر کنید.
- مشکل در اتصالات: ممکن است روشن نشدن موتور، به علت مشکلات فنی مانند مشکل در اتصالات ماله باشد. در این شرایط بهتر است سوئیچهای ایمنی را بررسی کرده و در صورتی که به اتصالات شل برخورد کردید، آن ها را محکم کنید.
- پایین بودن سطح روغن: از آنجایی که موتور مالههای پروانه ای دارای ویژگی OIL ALERT هستند، در صورتی که سطح و مقدار روغن در آنها پایین باشد، روشن نشده و نیاز است که نسبت به رفع این مشکل اقدام کنید.
- مشکلات موجود در شمع: یکی دیگر از مشکلات ماله پروانه ای، ایراد در شمع آن است. اگر موتور روشن نشده و هیچ یک از موارد بالا مشکلی نداشتند، به بررسی شمع بپردازید و در صورتی که هرگونه آلودگی و یا آسیب در آن وجود داشت، شمع را تعویض کنید.
- ایراد در فیلتر: ممکن است مشکل روشن نشدن موتور، مربوط به فیلتر سوخت باشد. به همین علت واجب است که فیلتر سوخت را از لحاظ هرگونه ایراد و یا آلودگی بررسی کنیم و نهایتا برای حل مشکلات ماله پروانه ای، فیلتر را تعویض کنیم.
- شیر برقی: ممکن است یکی از دلایل روشن نشدن موتور ماله پروانهای، خراب شدن شیر برقی استاپ موتور باشد. در این شرایط نیز نیاز است که آن را تعویض کنیم.
- دریچه گاز: یکی از مواردی که همیشه باید به یاد داشته باشید این است که، دریچه گاز ماله پروانهای باید هنگام راه اندازی دستگاه، در حالت توقف و یا بیکار باشد. در غیر این صورت موتور روشن نخواهد شد.
2) موتور ماله پروانهای روشن است اما تیغهها نمیچرخند
- باز نشدن دریچه گاز موتور: ممکن است دریچهی گاز موتور باز نشده باشد، این اتفاق میتواند در صورت شل شدن و یا شکسته شدن تسمه رخ دهد، به همین علت آن را بررسی کرده و در صورت نیاز تعمیر و یا تنظیم کنید.
- آسیب دیدگی کلاچ: یکی دیگر از مشکلات ماله پروانه ای که امکان دارد مانع از چرخش تیغهها شود، آسیب دیدگی کلاچ است، آن را بررسی کنید و در صورت نیاز نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
- کم شدن دور موتور: در صورتی که پس از بررسی موتور، متوجه دور کم آن شدید، نسبت به تنظیم آن اقدام کنید.
- وجود روغن بیش از حد: همانطور که کم بودن سطح روغن میتواند موجب ایجاد مشکلات ماله پروانه ای شود، وجود روغن بیش از حد نیز مشکلات خاص خود، مثل عدم چرخش تیغهها را در پی دارد. پس سطح روغن باید به درستی تنظیم شود.
3) کار نکردن سوئیچ استاپ ایمنی
- اشتباه بودن اتصالات: در برخی موارد ممکن است علل و عوامل ایجاد مشکل، اشتباه بودن اتصالات موجب ایجاد مشکل در سوئیچ استاپ ایمنی شوند. برای حل این مشکل میتوانید سوئیچ ایمنی را تعویض کنید.
- شل شدن اتصالات: ممکن است اتصالات شل شده باشند. پس از بررسی آنها و تعمیر ماله پروانه ای، امکان دارد مشکلات موجود در سوئیچ استاپ ایمنی رفع شوند.
4) حرکت نکردن تیغهها و یا کند بودن آنها
- برای حل این مشکل، کابلهای دریچه گاز را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که دریچه گاز موتور اجازه میدهد به طور آزادانه حرکت کند.
- ممکن است مشکلات ماله پروانه ای و تیغهها مربوط به تسمه باشد، بنابراین بهتر است در این شرایط تسمه را از نظر هرگونه سایش و یا آسیب بررسی کنید.
- کلاچ را نیز بررسی کنید و در صورت مشاهدهی هرگونه آسیب، آن را تعویض کنید.
- ممکن است ایراد حرکت نکردن تیغهها و کند بودن آنها از گیربکس باشد، آن را نیز بررسی کنید.
- و در آخر نیز یکی از عیوب ماله پروانه ای، مسدود شدن قطعات محرک و بازوهای ماله کش، توسط زباله ها است.
5) عدم تعادل ماله پروانه ای
- ممکن است این مشکل به علت فرسوده شدن تیغهها رخ داده باشد.
- تیغههای ماله پروانهای، همگی باید در یک زاویه قرار گرفته باشند، در هنگام بروز عدم تعادل، این مشکل را بررسی کنید.
- در نهایت بازوها، بوش بازوها، رانش و بوشهای رانش را نیز از لحاظ سایش بررسی کنید.
6) پرش ماله، غلتیدن بتن و یا چرخشهای ناهموار در بتن
- ممکن است مشکل از کلاچ باشد، آن را بررسی کرده و در صورتی که مشکلی ایجاد شده بود، نسبت به تعویض یا تعمیر ماله پروانه ای اقدام کنید.
- تیغهها را نیز بررسی کنید، در صورت وجود آسیب و فرسودگی میتوانید آنها را تعویض کنید.
- با یک بررسی، مطمئن شوید که هر دو انگشت به صورت یکسان روی کلاهک سایش فشار میآورند. در این شرایط در صورتی که لازم بود میتوانید یوک را تعویض کنید.
- از زاویهی قرار گیری تیغهها، متناسب با همان زاویهی اندازه گیری شده در ماله پروانهای، اطمینان حاصل کنید.
- ممکن است مشکل از دستگاه نبوده و سطح سیمان سخت شده باشد، برای حل این مشکل، سیمان را کمی مرطوب کنید.
- ممکن است یاتاقانهای رانش از لحاظ چرخش دچار مشکل شده باشد، آنها را بررسی کنید.
- اگر طوق رانش یا یقه رانش صاف نباشد نیز این مشکل به وجود میآید، پس از صاف بودن آن اطمینان حاصل کنید.
- تسمهی محرک و یا شل نیز از آخرین دلایل برای این مشکل است. در صورت وجود این مشکلات، آن را فورا تعویض یا تعمیر کنید.
7) کار کردن نامنظم موتور
- سطح سوخت موجود در مخزن موتور را بررسی کنید.
- سالم بودن شمع را بررسی کرده و در صورت وجود هرگونه ایرادی نسبت به تعمیر و یا تعویض آن اقدام کنید.
- سطح روغن موتور را نیز مورد بررسی قرار دهید.
- ممکن است فیلتر سوخت، دچار آلودگی و یا آسیب شده باشد. در این صورت آن را تعویض کنید.
- اطمینان داشته باشید که سوئیچ موتور در وضعیت خاموش باشد.
- اطمینان حاصل کنید که دریچه گاز، در زمان راه اندازی ماله پروانهای در حالت خاموش قرار گیرد.
8) کار نکردن و یا ضعیف کار کردن موتور
- دقت داشته باشید که سوئیچ روی حالت “ON” قرار داشته باشد.
- سوپاپ سوخت باید در موقعیت روشن قرار داشته باشد و در غیر این صورت برای موتور مشکلاتی پیش میآید.
- سیستم سوخت رسانی را مورد بررسی قرار دهید.
- در صورتی که اهرم چوک باز باشد، باید آن را ببندید.
- سعی کنید از سوخت و روغنهای مناسب استفاده کنید و فیلتر سوخت و هوا را نیز تمیز کنید.
- ممکن است تسمهی محرک شل شده باشد و روی قرقره لیز بخورد، آن را تنظیم کنید.
- امکان دارد سیمان شما بیش از حد مرطوب شده باشد، در این صورت کمی سیمان را خشک کنید.
- دریچهی گاز را باز کرده و به صورت کامل تنظیم کنید.
- ممکن است مشکل از کلاچ نیز باشد، آن را هم بررسی و تنظیم کنید.
9) موتور ماله پروانهای به صورت ناگهانی متوقف میشود
- این مشکل میتواند به علت اتمام سوخت در موتور رخ دهد و تنها کافیست مخزن سوخت را پر کنید.
- ممکن است شمع آلوده شده باید که باید آن را تعویض کنید.
- سوئیچ ایمنی را مورد بررسی قرار دهید.
- شاید شیر برقی استاپ طی استفادههای نادرست، دچار مشکل شده باشد، پس ممکن است نیاز به تعویض آن باشد.
- کثیف بودن فیلتر سوخت نیز یکی از دلایلی است که سبب توقف ناگهانی موتور ماله پروانهای میشود.
کلام آخر
مالههای پروانهای جزو اصلیترین تجهیزات برای مسطح سازی بتن در عملیاتهای مختلف مانند عملیات کف سازی هستند. این دستگاهها که در ابعاد و سایزهای مختلف تولید و عرضه میشوند، برای عملکرد هرچه بهتر و افزایش عمر ماله پروانه ای، نیازمند تعمیر و نگهداری هستند که ما با شناخت آنها میتوانیم طول عمر زیادی را به این دستگاهها بیافزاییم. به یاد داشته باشید که در موارد جدیتر بهتر است دستگاه را برای تعمیرات، نزد افراد متخصص ببرید و از راهکارهایی برای افزایش کارایی ماله پروانه ای استفاده کنید.
این مقاله چقدر مفید بود؟
از ۱ تا ۵ امتیاز بدید
میانگین امتیاز : 1 / 5. تعداد رأی: 1
اولین کسی باشید امتیاز میده!